eXaperio Mivel foglalkozunk? Mivel nyújt többet az eXaperio? Kik vagyunk? Rólunk mondták... Kapcsolat
Működést mérő eszközök
Működést javító eszközök
Tervezési eszközök
Egyedi akciókat támogató eszközök
Válságkezelés
Változásmenedzsment
Projektmenedzsment

PROJEKTMENEDZSMENT

Sikeres projekthez elengedhetetlen a projektmenedzsment szaktudás. Egy projekt megtervezéséhez és sikeres lebonyolításához szükség van egyrészt iparági szaktudásra, másrészt pedig projektmenedzsment szaktudásra. Az iparági szaktudás a kívánt végtermék előállításához szükséges, a projektmenedzsment szaktudás pedig ahhoz, hogy a projekt a jóváhagyott keretek között (pénzügyi, időbeli, minőségi, stb. feltételek betartása mellett) állítsa elő a végterméket. A kétféle szaktudás egymást kiegészíti.

Közel húszéves projektmenedzsment tapasztalatunk alapján állítjuk, hogy a projektek körül leggyakrabban előforduló hiba a nem megfelelő tervezés, előkészítés. A projektterv elkészítését igen gyakran csak fölösleges adminisztrációnak tekintik, ami csak késlelteti az igazi munka megkezdését. Ezzel szemben mi úgy látjuk, hogy...

  • A projektterv elkészítése az érintettek közös gondolkodási folyamata, amelyben a projekt érintettjei - különösen a projektet végrehajtó csapat tagjai - ráállnak egy közös hullámhosszra. Kialakítanak egy közös megértést a projekt szakmai tartalmáról, a leszállandó végtermék tulajdonságairól, az időbeli és költség keretekről, a megrendelő elvárásairól, a kockázatokról, a közreműködők szerep-, felelősség- és hatásköréről, illetve arról, hogy kinek, mikor, mit és hogyan kell elvégeznie a végtermék előállítása érdekében.
  • Nem egy dokumentum (a projektterv) előállítása a cél. A tervezési folyamat elsődleges célja, hogy az érintettekben kialakuljon a közös megértés a projekt részleteiről. Maga a projektterv ennek a közös megértésnek egy dokumentum formájában megjelenő lenyomata. Így a projektterv dokumentum valójában nem a célja, hanem "csak" egy jól használható mellékterméke a tervezési folyamatnak.
  • Ellenőrizni kell a projektterv és a szerződés összhangját. A projekt leszállítandó termékeiről és a projekt végrehajtásának körülményeiről a tervezés során kialakult közös megértést össze kell vetni az esetleg már korábban megkötött szerződés tartalmával, és az esetleges eltéréseket kezelni kell.
  • A tervezésre rászánt idő többszörösen megtérül a végrehajtás során. A projektterv elkészítése egy-egy összetett projekt esetén bizony időigényes lehet, de az elején a tervezésre "elvesztegetett" idő később bőven megtérül, hiszen minél később merül fel egy probléma, annál költségesebb az elhárítása. A tervezés nem más, mint előregondolkodás, amely révén sok probléma már az előtt felmerül és megoldódik, mielőtt a projekt végrehajtása egyáltalán megkezdődne.

A projekt végrehajtása, pontosabban az előrehaladás ellenőrzése kapcsán is sok olyan feladat van, amelyhez elsősorban nem iparági ismeretek, hanem projektmenedzsment szaktudás szükséges. Ilyen például az előrehaladási, avagy státusz jelentések készítésének és a beszámoltatás rendjének kialakítása, vagy a projekt kontrolling megszervezése, vagyis az adatgyűjtés, kiértékelés, és beavatkozás rendjének kialakítása.

A projektek lezárás utáni elemzése minden olyan szervezet számára fontos, amely rendszeresen hajt végre projekteket. Ez az elemzés hivatott ugyanis felfedni a pozitív és negatív tanulságokat (beleértve az utókalkulációt is), amelyek megértése révén tanul a szervezet. Ennek hiányában a sokadik projektet is csak közel ugyanolyan hatékonysággal lesz képes végrehajtani a szervezet, mint a legelsőt.

A Project Management Institute (PMI) irányelveihez (de facto szabványaihoz) igazodó projektmenedzsment szolgáltatásaink a projekttervezés, projekt kontrolling, és lezárás utáni elemzés területén nyújtanak segítséget ügyfeleinknek.

vissza

 |  kapcsolat  |  oldaltérkép  |  honlapkészítés: dupai

Telefon/fax: +36 26 655 237
eXaperio - Helyzetfüggő Üzleti Megoldás Szolgáltató Kft., 2089 Telki, Tölgyfa utca 10.