eXaperio Mivel foglalkozunk? Mivel nyújt többet az eXaperio? Kik vagyunk? Rólunk mondták... Kapcsolat
Működést mérő eszközök
Működést javító eszközök
Tervezési eszközök
Egyedi akciókat támogató eszközök
Válságkezelés
Változásmenedzsment
Projektmenedzsment

VÁLSÁGKEZELÉS

Mikor "szokatlan" egy üzleti helyzet, vagy mikor van válság? Akkor, ha nem lehet a szokásosan alkalmazott eszközökkel kezelni. Ilyen helyzetbe számtalan okból kerülhet egy vállalkozás. A lehetséges okok közül kiemelkedik a forráshiány, mert minden egyéb ok (akár mentségként akár ténylegesen) könnyen visszavezethető erre.

Sem felismerni, sem elismerni nem könnyű. Szokatlan helyzetbe kerülni nem nehéz. Annál nehezebb felismerni, és legbelül elhinni, hogy már benne is vagyunk. A legnehezebb pedig mindezt külső felek előtt elismerni. Ilyenkor hajlamosak vagyunk úgy érezni, hogy máris lépéshátrányba kerültünk, időnyomásban vagyunk, és nincs elég pénz a problémák megoldására. (Az ilyen nyomasztó helyzeteket szokás válságnak nevezni.) De miért nehéz a szokatlan helyzeteket előre látni és miért nehéz megelőző jelleggel cselekedni?

A relatív pénzbőség a felismerés ellen dolgozik. Amíg megoldott a finanszírozás, addig halogatható a tényekkel való szembenézés. A pénzügyi vagy egyéb erőforrások hiánya azonban pillanatok alatt képes bebizonyítani a korábban rendben lévőnek látszó folyamatokról, hogy azok egyáltalán nem hatékonyak. Ha sejthető is, hogy valami nincs rendben, folyamatos nyereségtermelés mellett nem könnyű felvállalni a dolgok megváltoztatásával együtt járó konfliktusokat.

A szokatlan helyzetek kezelése szokatlan technikákat igényel. El kell fogadni, hogy nincs idő a "tökéletes" megoldások megtalálására. Hiányos információk alapján kell "elég jó" döntést hozni, méghozzá gyorsan. Ideiglenesen át kell alakítani a gondolkodásmódot, elfogadni azt, hogy ami tegnap normál üzemmenet volt az ma veszélyforrás, és ami tegnap elképzelhetetlen volt, az mától a túlélés egyetlen esélye. A szűkös erőforrások elosztását annak tudatában kell végezni, hogy egyszerre két döntést hozunk: ha valamire lekötjük az adott erőforrást, akkor ezzel azt is eldöntöttünk, hogy mik azok, amik nem kapják meg ugyanezt az erőforrást. Ahová pedig nem jut pénz, ott azonnal el kell kezdeni a veszteségcsökkentést, és mindent meg kell tenni a bizalom (szavahihetőség) fenntartása érdekében. Ennek végrehajtása mindenféle szempontból kellemetlen, de amelyik cég ezt elmulasztja, az lassan elkezdi felélni a jövőjét.

Mi mindezt jó néhányszor átéltük. Voltak kudarcaink és sikerélményeink egyaránt. Biztosan még több sikerélményünk lett volna, ha lett volna kitől segítséget kérnünk. Szolgáltatásunkkal a szokatlan helyzetek kezelésében meglévő tapasztalatainkat ajánljuk fel hasznosításra.

vissza

 |  kapcsolat  |  oldaltérkép  |  honlapkészítés: dupai

Telefon/fax: +36 26 655 237
eXaperio - Helyzetfüggő Üzleti Megoldás Szolgáltató Kft., 2089 Telki, Tölgyfa utca 10.