eXaperio Mivel foglalkozunk? Mivel nyújt többet az eXaperio? Kik vagyunk? Rólunk mondták... Kapcsolat
Működést mérő eszközök
Operatív kontrolling
Stratégiai kontrolling
Vezetői információs rendszer
Működést javító eszközök
Tervezési eszközök
Egyedi akciókat támogató eszközök

STRATÉGIAI KONTROLLING
(teljesítményokozók mérése)

Az operatív kontrolling jellemzően eredményindikátorokkal operál. Az elérendő gazdasági célokhoz szinte minden vállalatnál hozzárendelnek olyan mutatószámokat, amelyek egy-egy ellenőrzési ciklus végén jelzik, hogy a kitűzött célokhoz képest hogyan állt a vállalat a jelentés elkészítésekor. Az ilyen mutatószámok az eredményindikátorok.

Az eredményindikátorok természetszerűleg visszatekintő jellegűek, vagyis azt mondják meg, hogy a vállalat eddigi teljesítménye milyen volt. Ráadásul gyakran előfordul, hogy több hetet is igénybe vesz egy-egy időszakos kontrolling jelentés elkészítése. Így kétszeresen is igaz, hogy a kizárólag az operatív kontrollingre támaszkodó menedzsment a visszapillantó tükörből vezeti a vállalatát.

A jövőbeli teljesítmény előrejelzéséhez a teljesítményokozókat kell mérni. A múltbeli teljesítményeket hűen jellemző eredményindikátorok mellett, azok kiegészítéseként, szükség van olyan mérőszámok alkalmazására is, amelyek arra engednek következtetni, hogy a vállalat gazdasági teljesítménye hogyan fog alakulni a jövőben, várhatóan eléri-e majd a kitűzött célokat. Az ilyen típusú indikátorokat teljesítményokozóknak nevezzük.

Az indikátorok mérését be kell építeni a napi működésbe. Az eredményindikátorok és teljesítményokozók meghatározása után azonosítani kell azokat az üzleti folyamatokat, amelyekben az egyes mutatószámok lemérhetők. Meg kell határozni a mérés módját, a mérés elvégzéséért felelős embert, a mérés szükséges gyakoriságát, az eredmény közlésének/jelentésének módját és címzettjét, és mindezt be kell építeni az adott folyamatba.

Az eXaperio szolgáltatása magában foglalja a jövőbeli gazdasági teljesítmény alakulását befolyásoló belső működési jellemzők (mutatószámok) meghatározását; a mutatószámok mérésének az üzleti folyamatokba történő beépítését; és a mérőszámok szemléletes bemutatását.

vissza

 |  kapcsolat  |  oldaltérkép  |  honlapkészítés: dupai

Telefon/fax: +36 26 655 237
eXaperio - Helyzetfüggő Üzleti Megoldás Szolgáltató Kft., 2089 Telki, Tölgyfa utca 10.