eXaperio Mivel foglalkozunk? Mivel nyújt többet az eXaperio? Kik vagyunk? Rólunk mondták... Kapcsolat
Működést mérő eszközök
Működést javító eszközök
Interim menedzsment
Bővített shadowing
Folyamatjavítás
Szervezetfejlesztés
Tervezési eszközök
Egyedi akciókat támogató eszközök

BŐVÍTETT SHADOWING

A "shadow coaching" a vezetői képességek fejlesztésének egy módja. A shadow coach valós vezetői helyzetekben megfigyeli ügyfelét, majd pedig közösen elemzik az együtt átélt helyzeteket. Az elemzést a coach kérdésfeltevései vezetik. A shadow coaching folyamata három fő fázisból áll.

Az előkészítő fázisban a shadow coach megismerkedik az ügyfele szituációjával, megérti a céljait, vágyait, motivációit, vezetői énképét, illetve azokat tényezőket, amelyek esetleg nyomasztóan hatnak rá. Ugyancsak ebben az előkészítő szakaszban történik meg a shadowing folyamat céljainak közös meghatározása.

A második fázis megfigyelési és közös elemzési szakaszok sorozatából áll. Az ügyfél és a shadow coach megegyeznek olyan konkrét időszakokban, amikor a coach részt vehet az ügyfele napi rutinjában, megfigyelheti őt vezetői működése közben. Ezekben a jellemzően néhány órás, félnapos, esetleg egész munkanapos megfigyelési időszakokban a shadow coach "árnyékként követi" ügyfelét. Részt vesz a megbeszélésein, figyeli őt prezentációk tartása során, értekezletvezetés közben, beosztottaival illetve feletteseivel való kommunikációja közben, stb. Egy-egy megfigyelési időszakot követően a közösen áttekintik a megfigyelési időszak történéseit. A közös elemzés a klasszikus shadowing esetén arra szorítkozik, hogy a coach olyan rávezető kérdéseket tesz fel, amelyet az ügyfélnek saját magának kell megválaszolnia.

A kiértékelési fázis zárja a shadowing folyamatot. Erre az előre elhatározott, vagy menet közben szükségesnek ítélt megfigyelési és elemzési ciklusok végrehajtását követően kerül sor. Ebben a záró fázisban az ügyfél ad értékelést arról, hogy hogyan élte meg a shadowing folyamatot és milyen eredményt, változást érzékel saját működésében.

Miben több ennél a bővített shadowing? Itt a közös elemzések során a kérdésfeltevéseken túl a coach adott esetben szakmai, módszertani elemzést is nyújt a felmerült problémák kezelésére vonatkozóan, és konkrét javaslatokat tesz az eredmények elérését lehetővé tevő módszerekre. (Mindez természetesen az ügyfél és shadow coach közötti bizalmi viszonyból következő diszkréció mellett történik.) Az ügyfél tehát egyfajta szakmai konzultációt követően választ és dönt a lehetőségek közül. Aki vezetőként érezte már, hogy nagyon egyedül van a problémájával és megerősítést vár egy számára hiteles személytől, valószínűleg átérzi egy ilyen típusú szolgáltatás hasznosságát.

A shadowing folyamatot a coach képzettségétől és személyes beállítottságától függően sokféleképpen lehet végigvinni. Mi nyíltan vállaljuk, hogy nem a "lelkizés" az erősségünk. Amire a shadowing folyamatban támaszkodunk az nem valamiféle csodamódszertan, hanem saját vezetői tapasztalatunk.

Sokféle vállalatnál töltöttünk be különböző vezető pozíciókat Magyarországon és külföldön. Sok nehéz helyzetet éltünk meg és oldottunk meg több-kevesebb sikerrel. Ez a vezetői tapasztalat tesz minket képessé arra, hogy megtaláljuk a megfelelő kérdéseket, és a megfelelő megoldásokat egyaránt.

vissza

 |  kapcsolat  |  oldaltérkép  |  honlapkészítés: dupai

Telefon/fax: +36 26 655 237
eXaperio - Helyzetfüggő Üzleti Megoldás Szolgáltató Kft., 2089 Telki, Tölgyfa utca 10.