eXaperio Mivel foglalkozunk? Mivel nyújt többet az eXaperio? Kik vagyunk? Rólunk mondták... Kapcsolat
Alapvetés: hogyan működik a kockázati tőke?
Mik az üzleti tervvel kapcsolatos befektetői elvárások?
Gyakran ismétlődő félreértések
Mi a szolgáltatásunk?
Mi az ügymenetünk?
Díjazásunk

ALAPVETÉS: HOGYAN MŰKÖDIK A KOCKÁZATI TŐKE?

Naponta többször kapunk olyan telefonhívásokat, melyekben projektgazdák érdeklődnek a finanszírozásnak erről a sajátos formájáról. Azt gondoltuk, talán hasznos lenne, ha az újra meg újra felmerülő kérdéseket a honlapunkon is megválaszolnánk.

Kik vagy mik a kockázati befektetők? Sokféle kockázati befektető létezik, és ezt a sokféleséget az elnevezések is tükrözik. Vannak "üzleti angyalok", létezik "magvető tőke", de működnek "intézményi befektetők" és "állami fejlesztési alapok" is. Ezek működése sok tekintetben eltér. Van viszont néhány olyan ismérv, ami a (nem állami) befektetők mindegyikére igaz:

 • Hosszú, 3-6 éves távlatban gondolkodnak, nem szívesen fektetnek pár hónapos ügyletbe.
 • Nagy növekedési potenciállal rendelkező vállalkozásokban szereznek tulajdonrészt.
 • Döntésük előtt gondosan mérlegelnek minden ismert kockázatot.
 • Kerülik az ismeretlen kockázatokat.
 • Fontos döntési szempontjuk, hogy hogy tudnak majd kiszállni, azaz milyennek kell lennie a cégnek ahhoz, hogy tulajdonrészüket könnyen el tudják majd adni.
 • A befektetésük egyetlen biztosítéka az a töretlen hitük, hogy a projektgazdával közösen valami egyedi és értékes (sok pénzt termelő) dolgot tudnak létrehozni.
 • A kockázatukkal arányos részt kívánnak szerezni a vállalkozásban.
 • Az operatív irányításban jellemzően nem vesznek részt, de stratégiai pontokon nem lehet nélkülük döntést hozni.
 • A részesedésük eladásakor kívánnak profitot realizálni, azaz a működés profitját jellemzően bennhagyják a cégben, hogy az az eladáskori cégértéket növelje.
 • Sokat, jellemzően évi 25-35%-ot akarnak keresni.

Milyen projektek alkalmasak kockázati tőke fogadására? Az első és legfontosabb szempont az, hogy a projekt a kockázati tőkebefektető majdani kiszállásakor képes legyen az elvárt igen magas hozamot biztosítani. Ennek a szempontnak általában azok a projektek felelnek meg, ahol:

 • Van valamilyen innováción alapuló egyedi, vagy legalábbis jól megkülönböztethető termék vagy szolgáltatás.
 • Ha meglévő vállalkozásról van szó, akkor az pár éve már dinamikusan növekszik, és a piacvezető vagy akörüli pozíció elérésének leginkább a tőkehiány a gátja.
 • Van megfelelő, vagyis a befektető számára is meggyőző üzleti terv.
 • Az üzlettársak szakmai hozzáértése és motivációja a befektető számára elfogadható.
 • A projektgazdának van számottevő saját kockázatvállalása.
 • A projektgazda és a befektető tulajdoni aránya visszatükrözi az általuk vállalt kockázatok arányát.
 • Előre lehet látni, hogy várhatóan kik és miért lehetnek érdekeltek a kockázati befektető tulajdonrészének megvásárlásában.

Hogyan döntenek a kockázati befektetők? Jellemzően tények alapján döntenek. Az intézményi befektetők többnyire alapkezelők, akik elszámolással, és magas hozammal tartoznak az alap tulajdonosainak. Működésük mindig szabályozott logikát és tényalapú döntéshozatalt követ. Ezért a befektetőket olyan üzleti tervvel (Befektetői Tájékoztatóval) kell megkeresni, ami tényekkel alátámasztott, meggyőző kalkulációk alapján mutatja be a projektet. A befektetők asztalán jellemzően sok projekt van egyszerre, ezek közül választják ki a legjobb üzleti lehetőségeket. A projektek jóságát egzakt pénzügyi mutatók alapján állapítják meg. Az olyan "hangzatos" érvek, mint pl. a foglalkoztatás növelése, vagy az állami pályázati források elnyerésénél jól működő egyéb klisék nem befolyásolják a kockázati befektetőket.

Minden befektetőt csak a számokkal lehet meggyőzni? Léteznek érzelmi alapon döntést hozó, vagy egy adott iparágakra specializálódó szakmai jellegű kockázati tőkebefektetők is. Ismert nem is egy olyan nagyon sikeres befektetés, ahol a felek különösebb előzetes tervezés nélkül vitték sikerre üzleti elképzelésüket. Lehetséges, hogy a befektető jártas az adott szakterületen, és ezért átlátja, mit kell tennie. Nem egy üzleti angyallá lett sikeres vállalkozót motivált például az, hogy a szülőföldjén véghezvigyen valamit, amit gyerekkorában eltervezett. Ha egy projektgazda éppen ilyen ötlettel "talál meg" egy ilyen befektetőt, akkor lehet, hogy az gondolkodás nélkül belevág a projektbe. Ebben az esetben persze nem kell különösebb üzleti terv. Nem szabad azonban elfelejteni, hogy ezeknek a befektetőknek a megtalálásához vagy óriási szerencse kell, vagy pedig az üzleti terv készítésénél sokkal munkaigényesebb keresési folyamat. Az eXaperio nem vállalkozik ilyen jellegű befektetés szervezésére.

Mi várható a befektetőtől az ügylet előkészítése során? A kockázati befektetők nem szívesen vesznek részt az üzleti terv első változatának elkészítésében. Elvárják, hogy megfelelően előkészített tervet kapjanak kiértékelésre. Abba viszont szívesen bekapcsolódnak, hogy az első változatot a saját szempontjaik szerint, a projektgazdával közösen átgyúrják. A projektgazdáknak tudomásul kell venniük, hogy amíg az üzleti tervük első, a befektetők számára is érthető és megfelelően részletezett változata el nem készül, addig náluk van a labda, és náluk ketyeg az óra, bármeddig is húzódjon az üzleti terv első verziójának elkészítése. A kockázati befektetők legfeljebb kérdésekkel segítik az első üzleti terv verzió elkészítését.

Miért hárítja a befektető a kezdeti tervezést projektgazdára? A kockázati befektetők háttértámogató csapata jellemzően kis létszámú, és főleg pénzügyi szakértőkből áll. Vagyis, a befektetők szakértők a pénzügyekben, stratégiaalkotásban, kockázatelemzésben és cégérték növelésben. Viszont nincsenek, és nem is lehetnek otthon minden elképzelhető iparág minden szakterületén, ahonnan a projektgazdák, illetve a projektek érkeznek. Ráadásul a befektetőknek sok projekttel (néha többel egyszerre) kell foglalkozniuk, és a (nagyon) sok megkeresésből csak (nagyon) kevés a valóban jó projekt. Ezért nem várható el a befektetőktől, hogy a hozzájuk tőkéért forduló ötletgazdák elgondolásait a saját költségükön alakítsák rendesen megtervezett, kezelhető kockázatokkal megvalósítható projektté. Ezt az ötlet- illetve projektgazdáknak kell elvégezniük a saját költségükön. Amikor az első terv verzión már látja a befektető, hogy életképes az elgondolás, akkor már hajlandó lesz saját erőforrást (is) áldozni a terv részleteinek mindkét fél számára megfelelő átdolgozására.

vissza

 |  kapcsolat  |  oldaltérkép  |  honlapkészítés: dupai

Telefon/fax: +36 26 655 237
eXaperio - Helyzetfüggő Üzleti Megoldás Szolgáltató Kft., 2089 Telki, Tölgyfa utca 10.