eXaperio Mivel foglalkozunk? Mivel nyújt többet az eXaperio? Kik vagyunk? Rólunk mondták... Kapcsolat
Alapvetés: hogyan működik a kockázati tőke?
Mik az üzleti tervvel kapcsolatos befektetői elvárások?
Gyakran ismétlődő félreértések
Mi a szolgáltatásunk?
Mi az ügymenetünk?
Díjazásunk

MI A SZOLGÁLTATÁSUNK?

Mit nyújtunk?

 • Ha kell, segítjük a projektgazdát abban, hogy a befektetési döntés előkészítésére valóban alkalmas üzleti terve legyen.
 • Megkeressük a projekt jellegéhez illeszkedő finanszírozási módszert, illetve forrást. (Hitelügyletekkel nem foglalkozunk. Kizárólag különböző típusú tőkebefektetések szervezését vállaljuk.)
 • Kiválasztjuk a kapcsolatrendszerünkben lévő tőketulajdonosok (intézményi és/vagy magán befektetők) közül azokat, amelyek befektetési preferenciáihoz a projekt illeszkedik, vagyis ahol a projekt jó eséllyel indul.
 • Felsővezetői szinten prezentáljuk a projekt üzleti tervét a projektgazdával közösen kiválasztott befektetőknél.
 • Ha kell, a befektetővel és a projektgazdával együtt gondolkodva közreműködünk a megvalósítandó projekt részleteinek megtervezésében, illetve véglegesítésében.

Kinek dolgozunk? A projektgazda megbízásából dolgozunk, jóllehet a tevékenységünk - ami egyfajta híd szerep a tőkebefektető és tőkefogadó oldal között - mindkét félnek hasznos.

 • A befektetők oldalán jellemzően nincs elég idő/kapacitás arra, hogy minden beérkező üzleti elgondolással részletesen foglalkozzanak. A befektetők a saját, korlátos szakértői kapacitásaikat szívesebben használják arra, hogy a sok hozzájuk beérkező (elméletileg jól előkészített) projekt közül kiválasszák a legjobbakat, semmint arra, hogy a saját szakértőikkel készíttessék elő megfelelően a projekteket. Ezért mi egyfajta terhet veszünk le a befektetők válláról.
 • A projektgazdák oldalán sok esetben nincs meg az a gazdasági-, illetve projekttervezési tapasztalat, ami ahhoz kell, hogy a befektetők által elvárt "minőségű" (vagyis a befektetési döntésüket megalapozó információkat számukra érthető struktúrában és kellő részletességgel megjelenítő) üzleti tervet készítsenek. Minthogy a befektetők a tőkéjük gyors és eredményes (vagyis ismert kockázatok mellett megfelelő hozamot ígérő) kihelyezésében érdekeltek, előnyben részesítik a megfelelően előkészített és megtervezett ügyleteket. A projektgazdák - szükség esetén - komoly hozzáadott értéket jelentő segítséget kapnak tőlünk a projektjük megfelelő (a befektetők szerint is megfelelő!) előkészítéséhez.

Miért tesszük mindezt? Nem önzetlenségből. Természetesen minden minket megkereső projektgazdának igyekszünk segíteni a forrásszerzésben, de a mi erőforrásaink is korlátosak, ezért "ingyen" munkavégzést nem vállalhatunk. Vannak esetek, amikor sikerdíjas alapon dolgozunk, de a tapasztalat azt mutatja, hogy több tucat megkeresésre esik egyetlen, valóban megfelelően előkészített projekt. Hogy mikor vállaljuk a sikerdíjas közreműködést, arról bővebben olvashat a díjazásunkról szóló oldalon.

Hogyan dolgozunk? Az ügymenetünket bemutató oldalon részletesen bemutatjuk a munka-módszerünket.

Mi a hozzáadott értékünk? A projektgazda és a befektető(k) más szempontból néznek az adott projektre. Hiába meggyőző és elegendően részletes az anyag a projektgazda szakmai szempontjai alapján, egy pénzügyi (vagyis az adott szakterülethez nem értő, ahhoz érzelmi szálakkal nem kötődő) befektető azt nem feltétlenül érti meg, illetve nem feltétlenül tartja eléggé meggyőzőnek. Mi pontosan ismerjük a befektetők elvárásait abban a tekintetben is, hogy milyen struktúrában, milyen részletességgel, illetve milyen speciális pénzügyi mutatók szerint kell bemutatni a projekteket. A közreműködésünkkel azt biztosítjuk, hogy a projektgazdának olyan üzleti terve legyen, ami nem (csak) a projektgazda szakmai szempontjai szerint mutatja be a projektet, hanem a befektetők speciális vizsgálati szempontjaiból adódó jellemző befektetői kérdésekre is választ ad. Kiválasztjuk a kapcsolatrendszerünkben lévő befektetők közül azokat, amelyeknek befektetési preferenciáihoz leginkább illeszkedik az adott projekt. Mindezzel a projektgazdák számára egyrészt maximalizáljuk a pozitív befektetői döntés esélyét, másrészt minimalizáljuk a döntés meghozatalának időigényét, vagyis felgyorsítjuk a döntési folyamatot. Ez utóbbi tekintetében azt is megtesszük, hogy a kapcsolatrendszerünkben lévő intézményi befektetőknél felsővezetői szinten mutatjuk be ügyfeleink projektjeit. A hozzáadott értékünk tehát az, hogy maximalizáljuk a tőkéhez jutás esélyét a követezőkkel:

 • A befektetői szempontok képviseletével biztosítjuk, hogy az üzleti terv a tőketulajdonosok számára is meggyőző legyen.
 • Olyan befektető(k)höz visszük a projektet, akik preferálják az adott témakört.
 • Felsővezetői szinten mutatjuk be a befektetési lehetőséget.

Mikor érdemes hozzánk fordulnia?

 • Ha nem tudja, hogyan lenne célszerű finanszírozni az üzleti elképzelésének megvalósítását.
 • Ha nem tudja, melyik kockázati befektetőhöz forduljon.
 • Ha nem biztos benne, hogy (elég) jó-e az üzleti terve.
 • Ha valamelyik kockázati befektető elutasította a projektjét azzal, hogy részletesebben ki kellene dolgozni az üzleti tervét
 • Ha maximalizálni szeretné a tőkéhez jutás esélyét.
 • Ha fel akarja gyorsítani a tőkéhez való hozzájutás folyamatát.
 • Ha "csak" a jó ötlete van meg, de nem tudja, hogyan kellene megvalósítani azt.
 • Ha van elgondolása az ötlete megvalósításáról, de nem tudja, hogyan lehetne ezt meggyőzően bemutatni egy befektető számára.

vissza

 |  kapcsolat  |  oldaltérkép  |  honlapkészítés: dupai

Telefon/fax: +36 26 655 237
eXaperio - Helyzetfüggő Üzleti Megoldás Szolgáltató Kft., 2089 Telki, Tölgyfa utca 10.