eXaperio Mivel foglalkozunk? Mivel nyújt többet az eXaperio? Kik vagyunk? Rólunk mondták... Kapcsolat
Alapvetés: hogyan működik a kockázati tőke?
Mik az üzleti tervvel kapcsolatos befektetői elvárások?
Gyakran ismétlődő félreértések
Mi a szolgáltatásunk?
Mi az ügymenetünk?
Díjazásunk

MI AZ ÜGYMENETÜNK?

A tőkefektetések szervezésére irányuló tevékenységrendszerünk hat egymást követő, egymásra épülő munkaszakaszból áll. Ezek közül az első látszólag átfedésben van az intézményi befektetők tevékenységrendszerének egyik, a projektgazdák szempontjából sorsfordító elemével, de az átfedés csak látszólagos - erről bővebben az oldal alján olvashat.

 1. Előminősítés: Az előminősítés célja annak meghatározása, hogy a projektnek milyen tőkeforrás(ok)nál lehet esélye és mekkora ez az esély. A projekt előminősítése egy előre meghatározott, összetett szempontrendszer szerint történik, amely a kockázati tőkebefektetések szervezése terén szerzett több éves saját tapasztalatainkra épül. A tárgyalások megkezdésekor titoktartási és meg nem kerülési megállapodás aláírása mellett, saját/belső felhasználásra elkérünk minden, a projekttel kapcsolatos releváns anyagot. Ennek elemzését követően szükség esetén szóbeli megbeszélésre is sor kerülhet. Az előminősítés jellemző átfutási ideje néhány nap, lehetséges kimenetelei pedig a következők:
  • "A" minősítés: A projekt témája megfelelő (értsd: van a kapcsolatrendszerünkben olyan befektető, akit az adott téma érdekelne), és az üzleti terv mindenféle változatás nélkül alkalmas a befektető(k) felé történő bemutatásra.
  • "B" minősítés: A projekt témája megfelelő, de az üzleti terv változatlan formában (pl. tartalmi struktúrája, részletezettsége, terjedelme miatt) nem alkalmas a befektető(k) tájékoztatására. A "B" minősítésen belül három esetet különböztetünk meg:
   • "B1" minősítésű a projekt, ha az üzleti terv kis módosításokkal alkalmassá tehető a befektető(k) felé történő bemutatásra.
   • "B2" minősítés esetén az üzleti terv átdolgozása jelentősebb ráfordítást igényel.
   • "B3" minősítést kap a projekt, ha a projektgazda által készített anyagok alapján nem lehet eldönteni, hogy a megtérülés valójában milyen.
  • "C" minősítés: A projekt témája nem megfelelő (értsd: a kapcsolatrendszerünkben nincs olyan befektető, akit az adott téma érdekelne), viszont az üzleti terv megfelelő.
  • "D" minősítés: Véleményünk szerint sem a projekt tartalma, sem pedig az üzleti terv nem alkalmas befektető(k) meggyőzésére.
 2. Egyeztetés: Közöljük a projektgazdával az előminősítésének eredményét, illetve "A" vagy "B" minősítés esetén egyeztetjük a továbblépés módját.
 3. Együttműködési megállapodás: Amennyiben a projektgazda egyetért az általunk javasolt teendőkkel, feladatmegosztással, valamint a szerepvállalásunk egyéb részleteivel, akkor az együttműködésünket az adott ügylet jellemzőinek megfelelő jogi keretek közé illesztjük.
 4. Az üzleti terv át- vagy kidolgozása (csak "B" minősítés esetén): Az együttműködési megállapodás tartalmától függően ez lehet a projektgazda feladata, vagy a mi feladatunk, de lehet akár közös feladat is. Hogy az üzleti terv elkészítése (vagy egy meglévő terv befektetési döntéshez való alkalmassá tétele) érdekében pontosan mit és miért csinálunk, arról bővebben olvashat az üzleti tervezési szolgáltatásunkat bemutató oldalon. Megközelítésmódunkkal komoly hozzáadott értéket adunk elsősorban a projektgazdáknak, de a befektetőknek is.
 5. Befektetői lista elkészítése és jóváhagyása: Lényeges, hogy csak olyan befektető-jelölt kapja meg a befektetői tájékoztatót (üzleti tervet), amelyiket a projektgazda jóváhagy. Minden befektető-jelölt csak a projektgazda által (az üzleti tervben) jóváhagyott információkat kapja meg. A követhetőség érdekében szükséges a potenciális befektetők listájának jóváhagyása.
 6. Prezentáció(k) megtartása: Pontosan ismerjük a kapcsolatrendszerünkben lévő befektetők elvárásait, így azok figyelembevételével szervezzük meg a projekt bemutatását.

PÁR GONDOLAT AZ ELŐMINŐSÍTÉS KAPCSÁN...

Mi a célja? Az általunk végzett előminősítés célja alapvetően egyezik a befektetői előminősítés céljával: azt kell eldöntenünk, hogy mi legyen a projekttel. Viszont amíg a befektető inkább úgy teszi fel a kérdést, hogy "szabad-e nekem ebbe a projektbe egyáltalán pénzt tennem, és ha igen, akkor ebbe tegyem-e a pénzem, vagy inkább egy másik projektbe?", mi inkább arra keressük a választ, hogy "miként lehetne a lehető legvonzóbb befektetési lehetőséggé alakítani ezt a projektet?".

Miért van rá szükség? A befektetőket sok (akár naponta több) "projekttel" bombázzák a tőkére aspirálók. Ezek a "projektek" azonban a legváltozatosabb szinten és minőségben vannak előkészítve. A befektetőknek jellemzően nincs sem ideje, sem pedig szakértői kapacitása arra, hogy minden lehetőségnek maguk járjanak utána, minden részletet maguk vizsgáljanak meg. Másként megfogalmazva, a befektető nem a hozzá beérkező rengeteg üzleti ötlet egyenkénti megvizsgálására akarja "elkölteni" a pénzét, hanem a jó üzleti elgondolások megvalósításába akarja "befektetni" azt. Ezért a befektetőkhöz a lehető legjobban előkészített üzleti tervvel kell menni.

Mi az eredménye? Akár a befektetői előminősítésről akár a mi előminősítésünkről beszélünk, az eredmény a legritkább esetben az, hogy az üzleti terv - úgy, ahogy van - megfelelő, és a projekt azonnal indítható. A leggyakoribb eset az, hogy "van fantázia" az ötletben, de a megtérülési kalkulációk nem elég meggyőzőek és/vagy nem látszanak a megvalósítási kockázatok. Ebben az - egyébként leggyakoribb - esetben alapvetően más a befektetői hozzáállás, illetve a mi hozzáállásunk. A befektető (kapacitás híján, hiszen sok a projekt, kevés a belső szakértő) leginkább jó tanácsokkal látja el a projektgazdát azzal kapcsolatban, hogy milyen adatokat hozzon még, hogyan alakítsa át a tervét stb., aztán jelentkezzen újra, amikor ezzel készen van. Mi viszont együtt dolgozunk a projektgazdával azon, hogy a befektetők meggyőzésére alkalmas üzleti terve legyen.

vissza

 |  kapcsolat  |  oldaltérkép  |  honlapkészítés: dupai

Telefon/fax: +36 26 655 237
eXaperio - Helyzetfüggő Üzleti Megoldás Szolgáltató Kft., 2089 Telki, Tölgyfa utca 10.